čtvrtek 29. prosince 2016

8 kroků, jak ze zlozvyků udělat dobré návyky

Kolik krát už si ve svém životě prohlásil tu slavnou větu: „od zítřka bude všechno jinak“? Jak dlouho ti to „jinak“ vydrželo? Já tu větu prohlásil snad tisíc krát a vždy mi to „jinak“ vydrželo jen pár dní, a zase jsem byl zpět „ve starých kolejích“. Jsou špatné návyky hluboce zakořeněny v nás, že je tak těžké je změnit? Bohužel ano, ale dobrá zpráva je, že existuje řešení, na které jsem po letech pátrání přišel, a které ti v tomto příspěvku prozradím.

Psychologie říká že, cokoli, co děláme alespoň 21 dní, vytváří v nás jistou závislost. Stejně jako je postoj naučené myšlení, tak i návyk je v podstatě naučené chování. Ještě lépe řečeno, návyk je zautomatizované chování – něco co děláme automaticky, aniž bychom o tom už přemýšleli. Je to něco, co se stalo součástí našeho každodenního života – taková rutina. Co s tím? Pokud jsme si vypěstovali dobré návyky, tak je vše v pořádku, problém je však že si většinou v životě vypěstujeme špatné návyky anebo přímo zlozvyky.

Jak již jsem psal, návyk je naučené chování. Chování vychází z našeho postoje, a postoj je naučené myšlení. Tak že to vše začíná v hlavě. V příspěvku o pozitivním myšleni a správném postoji jsem psal že bez správného postoje nic v životě nefunguje – proto ani pěstování dobrých návyků nebude fungovat bez správného postoje. Předtím než se pustíš dál do čtení, vřelé doporučuji, aby sis přečetl a důkladně nastudoval tento příspěvek, který je prvním krokem k úspěchu.

Osmi-kroková metoda, jak ze zlozvyků udělat dobré návyky:

1.     krok: SEPIŠ seznam zlozvyků

Nejprve musíme zlozvyky jasně pojmenovat, proto je důležité napsat seznam všech zlozvyku na kterých chceme pracovat.

2.     krok: ZJISTI, co je příčinou zlozvyku? Co ho způsobilo?

Každý důsledek má svoji příčinu, proto je velmi důležité identifikovat hlavní příčinu zlozvyku. U každého zlozvyku napiš seznam všech možných příčin, které tě napadnou a uvidíš že se vše bude točit kolem stejné věci, což pravděpodobně bude hlavní příčina.

3.     krok: ZJISTI, jaké další příčiny ten zlozvyk prohlubovaly?

Pokud si dobře udělal krok 2, tak už máš identifikovanou hlavní příčinu zlozvyku. Teď se zamysli nad tím, jaké další příčiny ten zlozvyk prohlubují a napiš je všechny. Důležité je psát vše co tě nápadné a pak to třídit. Měl by vzniknout seznam zlozvyků, kde je u každého napsaná hlavní příčina a pár dalších které zlozvyk prohlubují.

4.     krok: URČI pozitivní návyk, kterým nahradíš zlozvyk.

Tento bod je velmi důležitý a vyžaduje klid a pohodu. Každý máme svůj způsob rozjímání nad důležitými věcmi – já si na příklad jdu zaběhat a při tom přemýšlím. Najdi si svůj způsob, třeba jen nějaké klidné místo a medituj (zamysli se) nad tím, jaký dobrý návyk by mohl nahradit zlozvyk.

5.     krok: PŘEMÝŠLEJ o tom dobrém návyku, jeho výsledcích a výhodách.

V tomto bodě je důležité přestat myslet na zlozvyk a začít neustále přemýšlet o tom dobrém návyku a jeho výhodách. Mělo by to být něco co tě bude naplňovat, když to budeš dělat, něco, co ti přinese výhodu nebo pozitivní výsledky. Mělo by to být něco co tě činí šťastným už jenom když o tom přemýšlíš.

6.     krok: JEDNEJ tak abys ten dobrý návyk vytvořil

Teď je důležité dobrý návyk uvést do praxe a začít ho dělat. Nelze přestat něco dělat, pokud ne začneme dělat něco jiného. Je dobré si vytvořit realistický akční plán praktikování dobrého návyku který budeš dodržovat.

7.     krok: PROCVIČUJ tento návyk abys ho posílil

Důslednost a vytrvalost jsou klíče k úspěchu. Přemýšlej o dobrém návyku a praktikuj dobrý návyk pravidelně i v případě že pořád selháváš. Neobtěžuj se už svým zlozvykem, ale svoji mysl a své jednání soustřeď pouze na dobrý návyk a na výhody a výsledky který přináší. V tomto kroku je velmi důležitá disciplína.

8.     krok: ODMĚŇ SE tím, že jasně uvidíš výhody dobrého návyku

Není nic lepšího než pocit štěstí a pocit naplnění z dobrého návyku. Až to pocítíš, poznáš že jsi na správné cestě.


Jak už jsem zmínil: vytrvalost a důslednost jsou klíče k úspěchu!