neděle 18. prosince 2016

4 tajemství pro šťastný a úspěšný život bez překážek


V minulém blogu jsme se dozvěděli že je důležitý správný postoj k úspěšnému a spokojenému životu. Jak ale docílit toho, abychom měli správný postoj a správný přístup k věcem? Jak docílit toho, abychom si správný postoj dlouhodobě udrželi?


Vyzkoušel jsem snad všechny metody a principy, jak změnit určité věci ve svém životě, a dával jsem si různá předsevzetí a nefungovalo to.
Vždy to fungovalo pár dní, ale nakonec jsem byl zpátky na začátku. Znáte to – tolik krásných předsevzetí a řečí, jak od zítřka všechno bude jinak a za pár dní jsme opět tam kde jsme byli na začátku. A tak pořád dokola. Typickým příkladem jsou plné posilovny po Novým Roce, kdy si lidé dávají předsevzetí, že od Nového Roku začnou hubnout, zdravě jíst, cvičit atd. V lednu si nekupujte permanentku do fitka, jsou narvaná a nedá se vůbec pohodlně cvičit. Kupte si jí v únoru, už tam nikdo není. Taková novoroční předsevzetí vydrží jen pár dní, to všichni víme.

Proč tomu tak je? Po všech selháních jsem si uvědomil jednu důležitou věc, a to je že pouhé rozhodnutí nestačí. Ano, rozhodnutí je první, důležitý krok ke změně, ale samotné rozhodnutí bohužel nestačí. Člověk velmi rychle narazí na různé překážky, které mu brání docílit toho co si předsevzal. Společný jmenovatel všech těchto překážek je špatný postoj. Tak že jediná správná cesta k úspěchu je: „změň svůj postoj!”. OK. To sedí. Ale jak?

Prozradím ti 4 kroky, na které jsem po tolika selháních přišel, a které fungují v mém životě. Inspiraci jsem čerpal také v knihách John C. Maxwelle: „Správný postoj“ a „To co Vám dá výhodu je jak k tomu přistoupíte“.

1. krok - VYHODNOŤ !

Důležitý je začátek, startovací čára. Vyhodnoť svůj současný stav. Je potřeba se snažit na sebe nahlížet objektivně, a oddělit sama sebe od svého postoje. My a náš postoj jsou 2 rozdílné a samostatné věci. Cílem je jen zřetelně vidět sebe tak abychom mohli pozitivně změnit způsob svého smýšlení. Zde je tajemství jak na to:

Pocity nás ovlivňují, aniž bychom si to uvědomili – proto identifikuj své problémové pocity. Ptej se sám sebe: „Kdy sám sebe vnímám negativně? Odpovědi si poctivě někam napiš.

Často si myslíme že je problém v lidech kolem nás, ale většinou je problém v tom, jak mi vnímáme ostatní a jak mi jednáme s ostatními – proto identifikuj své problémové chování. Ptej se sám sebe: „Co mi při jednání s ostatními způsobuje největší problém? Odpovědi si poctivě někam napiš.

Všechno tohle působí na naše negativní myšlenky – proto identifikuj své problémové myšlení. Ptej se sám sebe: „Jaké negativní myšlení neustále ovládá moji mysl?“ Odpovědi si poctivě někam napiš.

2. krok - VĚŘ !

Jednou z největších překážek k dosažení cíle je STRACH z neúspěchu, takové to věčné „Co když?“. Strach především vychází z negativních informací kterými jsme neustále bombardování, a pak z negativních myšlenek, proto že nad těmi negativními informacemi, které jsem slyšeli, přemýšlíme. Důležité je STRACH otočit v motivaci. Důležité je STRACH otočit ve VÍRU. 

Příklad, jak to prakticky dělám já (naučil mě to John C. Maxwell) – bojím se, že selžu při veřejném vystupování a že mě vypískají, tak si vybavím svůj nejlepší projev a ovace v publiku a otočím strach ve víru. Strach beru jako něco přirozeného a pozitivního co mě vyburcuje k výkonu, ale když přijde strach „co když“, tak se ho vždy snažím otočit ve víru „budu mít vynikající projev a sklidím velký potlesk.“ Je důležité věřit – víra nás podporuje v pohledu na svět jako na místo vzácných zdrojů a neomezených příležitosti. Někdy jindy napíšu více o víře.

3. krok - JEDNEJ !

Teď se dostáváme k tou nejdůležitějšímu, kde většina lidí selhává, a to je PRAXE. V úvodu tohoto příspěvku jsem psal že většina předsevzetí končí po několika dnech. Taky jsem psal o tom, že je to kvůli tomu, že pouhé rozhodnutí bohužel nestačí. Jinými slovy, bez uvedení věcí do praxe, bez jednání to nejde. Změnu je potřeba žít, a ne jenom o ní mluvit. Znáš to, od zítřka všechno bude jinak. Kolik takových „od zítřka“ už bylo? Zde ti prozradím 2 jednoduché principy, které tě uvedou do praxe:

NAPIŠ ! Vše podstatné, co si zjistil si napiš. Proto tě vyzývám k tomu, aby sis poctivě napsal odpovědi z prvního kroku. Udělej to opravdu poctivě. Proč? Protože svůj postoj nebudeš schopen změnit k lepšímu, pokud nebudeš vědět, co jej negativně ovlivňuje. Nepotřebuješ nutně měnit veškeré své myšlení, jen několik málo jeho části, které brání volnému plynutí tvého pozitivního postoje. Napiš také, čeho chceš každý den docílit.

MLUV ! Super. Už máš na papíře seznam věcí, které chceš změnit a čeho chceš docílit. Nyní musíš začít mluvit k problémům, tím že se soustředíš na jejich řešení. Často jako lidí děláme chybu, že mluvíme „o problémech“ místo „k problémům“. Někdo kdysi chytře poznamenal: "Hýčkejte si své trable, a vylíhne se vám zoufalství." Problém nevyřešíme, pokud na něj budeme příliš fixování. Jakmile si uvědomíme problém, tak se potřebujeme soustředit na řešení, nikoli na problém samotný – proto je důležité začít pozitivně promlouvat do situace. Proč? Tím že vyjádříme své úmysly slovy, získáme jak povzbuzení, tak i zodpovědnost. Prozradím ti jednoduchý praktický princip – negativní myšlenky a hlášky nahraď pozitivními:
    • Nemohu = Mohu
    • Pokud = V každém případě
    • Pochybuji = Očekávám to nejlepší
    • Nemyslím = Vím
    • Nemám čas = Udělám si čas
    • Možná = Určitě
    • Obávám se = Jsem si jistý
    • Nevěřím = Věřím
    • (Minimalizuj) já = (Prosazuj) ty, vy
    • To je nemožné = Všechno je možné

JEDNEJ ! Udělej každý den něco k dosažení svého cíle. John C. Maxwell říká že rozdíl mezi moudrým člověkem a bláznem je v jejich reakci na to co již vědí -  moudrý člověk se tím řídí, zatím co blázen to ví ale neudělá nic. Aby ses změnil, musíš prostě JEDNAT!

4. krok - HOŘ TOUHOU PO ZMĚNĚ !

John C. Maxwell říká že touha změnit se je klíčem k růstu ve všech oblastech života. Je však ironií, že i když si mnoho lidí přeje zlepšení, změnu jako takovou odmítají. Jedno bez druhého se však nedostane. Změna je možná pouze tehdy, pokud si ji přejeme dostatečně silně – vyžaduje to spoustu času, vytrvalosti, odhodlání, ohromnou porci energie a samozřejmě touhy. Nejedná se o rozhodnutí, které učiníme a pak na něj zapomeneme. O tuto touhu potřebujeme pečovat každý den – jen tak naplníme svá předsevzetí a budeme žít šťastný a úspěšný život.

Tak ti přejí hodně síly a odhodlání na tvé cestě k úspěchu a štěstí. Jsi rozhodný a udatný bojovník a věřím že to dokážeš!

Příště bych ti chtěl prozradit několik mých tajemství, jak se zbavit zlozvyků a jak vypěstovat dobré návyky. Těším se. Budu rád za jakýkoli komentář, nebo negativní či pozitivní zpětnou vazbu. Také rád zodpovím na jakýkoli dotaz. Hodně štěstí!